Syväkyykky - ihmisen unohdettu lepoasento

03.04.2025

Voit halutessasi myös kuunnella tämän blogin!

Alkuperäinen blogiteksti julkaistu 22.02.2015!

Kyykky on yksi ihmisen perusasennoista, minkä mahdollistaa alaraajojen nivelten, lantion ja selkärangan normaali liikkuvuus. Kyykkyasennon alkuperäinen tarkoitus on olla yksi ihmisen monista "aktiivisista" lepoasennoista. 

Siinä missä maassa istuessa menetät ruumiinlämpöäsi takapuolesi kautta, kyykyssä maahan koskevat vain jalkapohjat, jolloin lämpöhukka on pienempi. 

Mikäli et enää pääse kyykkyyn, tai sinne meneminen on vaikeaa, se tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että kehosi ei toimi aivan niinkuin pitäisi.


Miksi kyykky katoaa? 

Syitä siihen voi olla monia, joista vähäisimpiä - mutta varmasti päällimmäisenä - ovat kivut ja kolotukset. Kyse on opitusta mallista toimia ja käyttää kehoamme, jonka juuret kulkevat yksilökohtaisten valintojen lisäksi syvemmällä - länsimaisessa kulttuurissa, sen asettamissa elämisen vaatimuksissa ja siinä miten ne vaatimukset ohjaavat meitä käyttämään kehoamme. Kyykky ei vain tunnu sopivan siihen muottiin.

Taaperosi viettää aikaansa kyykyssä, samalla leikkien legopalikoilla tai ihmetellessä koppakuoriaista pihanurmella. Lapsi oppii esimerkistä ja mikäli et itse vanhempana anna mallia kyykkimisestä, osana normaaleja päivittäisiä tapoja olla ja tehdä asioita, lapsi oppii olemaan kyykkimättä. 

Näin ollen siitä mikä oli normaalia ja luonnonmukaista, tulee väkinäistä, suorittamista vaativaa toimintaa, mikä ei houkuttele tekemään. Tämä kehitys saa viimeisen sinettinsä lapsen mennessä kouluun - ja kirjaimellisesti koulunpenkkiin. 


Kehosi oppii olla menemättä kyykkyyn

Samalla, kun et mene kyykkyyn, kehosi oppii olla menemättä kyykkyyn. Tarkoittaen sitä, että nivelten liikkuvuus heikkenee ja lihaksista, jänteistä ja muista sidekudosrakenteista tulee heikompia ja kireämpiä. Tämä heikentää koko kehosi liikkuvuutta - vieden mahdollisuuden mennä helposti kyykkyyn. 

Myös aivosi saattavat unohtaa hyvän kyykyn liikemallin, jota vaadittaisiin kehon kontrolloimiseen kyykkyyn mentäessä. Tämä ei suoraan tarkoita sitä, ettetkö pääsisi kyykkyyn. 

Vaan sitä, ettei se meneminen tai oleminen kyykyssä ole niin helppoa, kuin se voisi olla - kyykkysi on kaukana lepoasennosta.


Kyykky kertoo kehosi tilasta 

Voit ajatella kyykkyä testinä, jolla saat selville tietoa koko kehosi liikkuvuudesta. Mikäli kyykkysi on rento ja levollinen, sinulla on nivelissäsi hyvä liikkuvuus, pystyt hallitsemaan lihaksesi ja kehosi liikkuu hyvin. Mahdolliset kivut ja kolotukset eivät ainakaan johdu liikkuvuuden puutteesta!

Yhtälailla voit ajatella kyykkyä RESET-nappulana, jolla pystyt palauttamaan alkuperäiset asetukset. Kehon kireydet, jotka vähentävät liikkuvuutta ja sitä kautta aiheuttavat edellä mainittuja ongelmia, sulavat vähitellen pois.


Kyykyn harjoittelu – paluu luonnolliseen 

Jos haluat siis tehdä asian eteen jotain, oli motiivisi sitten liikkuvuuden lisääminen tai alaselän kipujen lievittäminen, vastaus on helppo: mene kyykkyyn ja ole siellä - ja tee sen eteen töitä, kunnes se tuntuu helpolta.


Kyykkyhaaste!

Seuraavien 30 päivän ajan vietä 15-30 minuuttia kyykyssä! 

Huomaa, että tarkoituksena ei ole viettää 15-30 minuuttia kyykyssä putkeen, vaan jaksottaa kyykyssä olemista pitkin päivää tapahtuvaksi toiminnaksi.

Tarkoituksena ei ole pakottaa asioita tapahtuvaksi, vaan vaalia ja viljellä fyysistä muutosta, asettamalla keholle uusia tilanteita ja malleja olla.
Jos koet mielekkäämmäksi olla katsomatta kelloa, niin koita pyrkiä päivittäin kuitenkin kohti tuota 15-30 minuuttia. Ylikin saa mennä.

Jos väität, ettei sinulla ole aikaa, niin valehtelet itsellesi. Aikaa on 24 tuntia päivässä, sinä olet vain päättänyt olla menemättä kyykkyyn tuona aikana. Käytä ruoka- ja kahvitauot hyväksesi, samoin aika kun odotat bussia tai junaa, kun puhut puhelimessa, kun katsot telkkaria, kun peset hampaita. Älä välitä siitä mitä muut ajattelevat.

Perussäännöt ovat seuraavat: 

1. Tee töitä joka päivä 30 päivän ajan, ei lepopäiviä.

2. Pidä selkäsi mahdollisimman rentona. Älä mieti suoraa tai neutraalia selkää tai lantion kippaamista. Tämä on lepoasento.

3. Pidä jalat noin hartialeveydellä, levitä tai kavenna jalkojen asentoa tarpeen mukaan. Mitä syvemmälle ja helpommalla pääset, sen parempi. Etsi oma paikkasi.

4. Käännä Jalkateriä ulospäin jos tarvitsee. Mitä syvemmälle ja helpommalla pääset, sen parempi. Etsi oma paikkasi.

5. Jos tunnet kipua polvissa tai lonkissa, nouse ylös ja liiku. Pilko kyykkysi niin pieniin ajan palasiin kuin kehossasi tuntuu hyvältä.

6. Parhaan tuloksen saat, kun teet kyykkysi ilman kenkiä. Jos tarvitset kenkiä, niin käytä tasapohjaisia kenkiä esim. paljasjalkakenkiä.

7. Pidä kantapäät maassa ja anna kehon painon laskeutua niille. Jos et pysty pitämään kantapäitä maassa, laita niiden alle jokin pieni koroke kuten kirja, rullattu matto tai kyyki kantapäät kynnyksen päällä. 

Muista välillä testata, että tarvitsetko enää koroketta!

8. Mistä tunnistaa hyvän kyykyn? Kun väsyt seisomiseen, menet kyykkyyn - ei päinvastoin.

9. Kuinka syvä kyykyn tulisi olla? Vastaus: syvempi.


Suosittelen lämpimästi.

Jos vielä ihmettelet syitä ryhtyä tähän, niin sen lisäksi, että pystyt näin lisäämään kehosi kokonais liikkuvuutta, parantamaan toimintakykyäsi sekä vähentämään alaraajojen ja selän kiputiloja - kyykky on myös ihmiselle luontainen tapa olla

Miksi tekisit luontoasi vastaan?