Vibramin joukkokanne ja kenkien käyttäjän vastuu
Ikonisia FiveFingers-paljasjalkakenkiä valmistava Vibram haastettiin oikeuteen vuonna 2012 markkinointiin liittyvistä epäkohdista. Kenkiä ei sopinut myydä kuluttajalle lupaamalla, että niiden käyttö vahvistaisi jalkoja ja kehittäisi niiden toimintaa.
Mie pohdiskelen tässä blogissa sitä kenen vastuulla paljasjalkakenkien käyttö oikeastaan on?
Mistä joukkokanteessa oli kysymys?
Vuonna 2012 Vibram USA Inc. joutui oikeusjutun kohteeksi markkinoituaan FiveFingers-paljasjalkakenkiään väittämällä niiden vahvistavan jalkaterän lihaksia ja vähentävän vammoja.
Mielenkiintoista tässä on, että kanteen nostanut floridalainen nainen ei ollut loukannut tai ylikuormittanut itseään kenkien käytön seurauksena. Hänen syynsä oli, että Vibramin valheellinen markkinointi oli saanut hänet sekä monet muut ihmiset tuhlaamaan rahansa käärmeöljyyn ja humpuukiin.
Kuluttajansuojan kannalta on tärkeää, että kehon terveyttä ja toimintakykyä edistävien tuotteiden markkinoinnissa annettavien lupausten taustalla on kliinisiä tutkimustuloksia. Paljasjalkakenkien käytön positiivisista vaikutuksista on nykyään jo paljon tutkimusdataa, mutta koska Vibramilla ei tätä dataa ollut vuonna 2012 esittää juuri heidän kenkämallistaan, oikeudessa katsottiin, että väitteet olivat kuluttajien kannalta harhaanjohtavia.
Sovintoratkaisuna Vibram suostui maksamaan 3,75 miljoonaa dollaria asianosaisille ja lopettamaan markkinointiväitteet, joita ei voitu tieteellisesti todistaa.
Sivuhuomautuksena voi sanoa, että Vibram ei ole tainnut myöntää vieläkään markkinointiväitteidensä olleen vääriä. Nykyisin yritys käyttää markkinoinnissaan tuttua luonnollisen liikkeen näkökulmaa.
Sehän nyt olisi ihan mahdotonta, että kengät vahvistaisivat jalkoja. Ajatella.
Missä on Niken ja Adidaksen vastuu?
Nykytiedon valossa Vibram oli aivan oikeassa markkinoidessaan FiveFingers-paljasjalkakenkiä jalkoja ja kehoa vahvistavina. Vammojen ehkäisy-kulma on vähän hatarammin todistettavissa, koska vaikka paljasjalkakengät ohjaisivat ja opettaisivat kävelemään ja juoksemaan taloudellisemmin ja tehokkaammin, sie voit silti juosta niillä liikaa.
Eivätkä ne myöskään tee kenestäkään immuunia vahingoille tai tapaturmille.
Oikeudenkäynnissä Vibramin sanottiin "johtaneen kuluttajia harhaan", mutta yhtä lailla koko kenkäteollisuus on vuosikymmeniä on pakottanut kuluttajia kohti jäykkiä ja paksuja pohjia, jalkojen holvikaaria tukevia rakenteita sekä ahtaita varvasbokseja. Missä vaiheessa joku uskaltaa haastaa suuret kenkävalmistajat oikeuteen siitä, että heidän tuotteensa ovat heikentäneet jalkojamme jo vuosikymmenien ajan?
Tuskin koskaan, koska tulevaisuudessa häämöttävä vaivaisenluu tai jalkakipu ei paina vaakakupissa paljon uusien Air Jordanien rinnalla.
Missä on sinun vastuusi?
On paljon helpompaa uskoa, että jalkojen ongelmat johtuvat geeneistä tai huonosta tuurista kuin myöntää, että päivittäisillä valinnoilla on vaikutusta. On myös helpompaa jättäytyä ongelmien kanssa sairaudenhoidon ja erikoislääketieteen huomaan, kuin toimia itse terveyttä edistävästi.
Kengät eivät ole lääkinnällinen tarvike tai laite. Apuvälineestä ne menevät mikäli siulla on synnynäinen rakenteellinen ongelma tai kehitysvamma, tai sie olet ollut vakavassa onnettomuudessa. Tukipohjallisia ei tarvitse kukaan tervejalkainen, koska jalan tehtävä on itsessään olla se tuki jota keho tarvitsee. Pohjallisilla voi olla paikkansa akuuteissa kiputiloissa, mutta niiden käytöstä tulisi ohjata pois samalla, kun jalkojen toimintaa kehitetään.
Myö tiedetään, että tavalliset kengät tekevät hallaa jaloille ja niiden toiminnalle samalla tavoin kuin pitkäkestoinen ja toistuva istuminen tekee pahaa selälle. Tästä johtuen meidän jalkamme ovat yksilöllisesti enemmän tai vähemmän heikossa kunnossa, ja tämä on se lähtökohta josta paljasjalkakenkien käyttö lähes poikkeuksetta aloitetaan.
Mitä useampia diagnooseja siulla on vyölläsi sitä useampia valistuneita mielipiteitä asiantuntijoilla on paljasjalkakenkien sopivuudesta tai sopimattomuudesta - useimmiten jälkimmäisestä. Mutta keho muuttuu, kun sille annetaan mahdollisuus ja muutoksen eteen tehdään töitä. Tämä on koko kuntosalibisneksen ydin ja viimeksi, kun tarkistin alalla menee ihan hyvin.
Paljasjalkakengät eivät ole ihmelääke, mutta ne ovat työkalu matkalla kohti luonnollisemmin ja tehokkaammin toimivaa kehoa. Kysymys kuuluukin: uskallatko ottaa vastuun omista jaloistasi ja siitä miten ne toimivat?
Vai odotatko, että joku muu kertoo siulle, mikä on hyväksi kehollesi?

Jos et tiedä miten tai mistä aloittaa voit käydä lukemassa vaikka tämän miun kirjoittaman blogitekstin.